OGRZEWANIE, WENTYLACJA I KLIMATYZACJA
SKLEPU
Tworzenie wydajnego systemu ogrzewania, wentylacji i klimatyzacji w sklepie

Obiekt:

Sklep o powierzchni 3500 m2

Cel projektu:

Stworzenie energooszczędnego systemu ogrzewania, wentylacji i klimatyzacji w sklepie

Czas opracowania i zatwierdzenia koncepcji:

20 dni

Czas projektowania i instalacji przez naszych partnerów:

sześć miesięcy

Koszt zainstalowanego sprzętu:

620 000 PLN

Warunki uzgodnione z klientem

Otrzymaliśmy prośbę od klienta o zaprojektowanie systemu HVAC dla nowego sklepu Silpo zlokalizowanego w Kijowie, sprzedającego zarówno produkty spożywcze i przemysłowe. Projekt został wykonany zgodnie z celami określonymi przez klienta i w oparciu o istni

  • Stan systemów inżynieryjnych przed (jeśli przebudowa)
  • Sklep został zbudowany od podstaw.
ETAP 1:

Opracowanie koncepcji systemu

Koncepcja systemu opiera się na zastosowaniu najnowocześniejszych technologii, które zapewniają doskonałą wydajność, niezawodność i użyteczność. Wybór tych rozwiązań podyktowany jest ich zdolnością do spełnienia najnowszych wymagań w zakresie efektywności energetycznej oraz komfortu użytkowania.W trakcie konstrukcji nowego sklepu zaproponowaliśmy poniższe rozwiązania:
1. Hala handlowa i pomieszczenia administracyjne będą ogrzewane przez wielostrefowe systemy klimatyzacji działające w trybie pompy ciepła. Pomieszczenia kompleksu administracyjnego i socjalnego będą chłodzone przez wielostrefowy system z wewnętrznymi jednostkami ściennymi. Hale produkcji kulinarnej i piekarniczej wymagają dodatkowego chłodzenia ze względu na wysoką temperaturę w tych obszarach, dlatego zdecydowano się zainstalować oddzielne systemy kanałowe typu split, które pomogą obniżyć temperaturę poprzez pochłanianie nadmiaru ciepła. W pomieszczeniu serwerowni, zastosowano oddzielny system split, który może działać w funkcji chłodzenia nawet w zimnych porach roku, zapewniając optymalne warunki dla sprzętu.
2. Aby zapobiec przedostawaniu się zimnego powietrza z zewnątrz, przy wejściu i nad drzwiami wyjściowymi platformy rozładunkowej zainstalowane zostaną elektryczne kurtyny powietrzne.
3. System wentylacji mechanicznej obejmuje zarówno jednostki nawiewne, jak i wywiewne. Systemy wentylacji są wybierane oddzielnie dla każdej strefy w zależności od jej przeznaczenia funkcjonalnego. Powietrze dostarczane do systemu wentylacji jest wstępnie podgrzewane do temperatury +6°C przez nagrzewnice elektryczne, podczas gdy dalsze ogrzewanie do ustawionej temperatury odbywa się za pomocą freonowych wymienników ciepła, które działają w połączeniu ze sprężarkami i skraplaczami.
Aby zapobiec uwalnianiu się zapachów i nadmiaru ciepła z pomieszczeń technologicznych zakładów gastronomicznych, planuje się zainstalowanie oddzielnych systemów wyciągowych (parasoli) bezpośrednio nad urządzeniami technologicznymi.
ETAP 2:

Rozwiązania projektowe

W procesie projektowania systemów ogrzewania, wentylacji i klimatyzacji przeanalizowaliśmy i wzięliśmy pod uwagę szereg krytycznych parametrów. Parametry te obejmują:

Ponadto szczegółowo uwzględniliśmy specyfikę kuchni, głównej sali restauracyjnej i obszarów usługowych. Wszystkie obliczenia zostały wykonane zgodnie z obowiązującymi przepisami.
  • Parametry projektowe dla powietrza wewnętrznego i zewnętrznego w odniesieniu do temperatury i wilgotności;
  • Cechy technologii kuchennych stosowanych w restauracji;
  • Właściwości przegród zewnętrznych budynków, w tym ich izolacyjność cieplna i akustyczna;
  • Cechy półprzezroczystych przegród zewnętrznych, takich jak okna i drzwi;
  • Wymagany współczynnik wymiany powietrza w celu utrzymania świeżego powietrza w pomieszczeniu;
  • Orientacja geograficzna pomieszczenia, z uwzględnieniem słonecznych i zacienionych stron;
  • Poziom oświetlenia w pomieszczeniu;
  • Liczba pracowników i gości restauracji, którzy są źródłem ciepła.

Rozwiązanie techniczne zaproponowane dla tego
projektu opiera się na wykorzystaniu nowoczesnych
technologii i obejmuje następujące elementy:

Projekt przewiduje zastosowanie wielostrefowego systemu klimatyzacji MRV-5 firmy Haier, który zapewni komfortowy klimat w strefie sprzedaży, pomieszczeniach administracyjnych i pomocniczych sklepu. Szczególną cechą tego systemu jest jego zdolność do pracy w trybie ogrzewania przy temperaturach zewnętrznych do -23°C, a także w trybie chłodzenia w zakresie od -5°C do +50°C. Jego sezonowy współczynnik wydajności (COP) w trybach nominalnych nie jest niższy niż 3,50, a współczynnik SEER przekracza 4,90. Nawet w temperaturze -20°C system utrzymuje współczynnik COP na poziomie co najmniej 1,63.
Wewnątrz powierzchni handlowej zainstalowane są wewnętrzne jednostki klimatyzacyjne w formie kaset, które mają kompaktowe rozmiary i są wyposażone we wbudowaną pompę odprowadzającą skropliny. Są one łatwe w czyszczeniu i konserwacji dzięki łatwo zdejmowanej kratce wlotu powietrza. Każda jednostka wyposażona jest w panel sterowania z ekranem dotykowym. Jednostki naścienne są stosowane w pomieszczeniach administracyjnych i domowych, które dobrze pasują do każdego wnętrza i umożliwiają optymalną cyrkulację powietrza. Wysoka efektywność energetyczna tych systemów (COP i EER) gwarantuje wysoką wydajność w różnych warunkach.
Projekt przewiduje oddzielne systemy wentylacji dla każdego typu pomieszczenia. Wszystkie wentylatory i urządzenia są produkowane przez VTS (Polska). Układy nawiewno-wywiewne wyposażone są w nagrzewnice elektryczne, sekcje chłodzenia i filtracji (klasy nie niższej niż G4), zawory powietrza, wkładki elastyczne oraz zabezpieczenie silnika przed przegrzaniem. Aby zapobiec uwalnianiu się zapachów i ciepła z pomieszczeń technologicznych zakładów gastronomicznych, nad urządzeniami technologicznymi znajdują się oddzielne układy wyciągowe (parasole). Labiryntowe łapacze tłuszczu są instalowane w układach parasolowych lokalnych systemów wyciągowych, a filtry tłuszczu są instalowane na kanałach powietrznych tych systemów w miejscach dostępnych do ich konserwacji.
W kanałach wentylacyjnych zainstalowane są przepustnice regulujące system wentylacji. Tam, gdzie kanały wentylacyjne przecinają przegrody przeciwpożarowe, zainstalowane są elektrycznie sterowane klapy przeciwpożarowe. Wylot powietrza wywiewanego z systemów procesowych i lokalnych znajduje się co najmniej 2 m nad poziomem dachu. Aby zapobiec przedostawaniu się zimnego powietrza z zewnątrz, drzwi wejściowe i drzwi platformy rozładunkowej zostaną wyposażone w elektryczne kurtyny powietrzne.
Przez cały okres realizacji projektu
  • Wstępna konsultacja z klientem: Kluczowy moment na określenie podstawowych oczekiwań i potrzeb klienta.
  • Kontrola techniczna obiektu przez naszego specjalistę: Określenie stanu obiektu i wstępne zaplanowanie lokalizacji sprzętu.
  • Modelowanie rozwiązań inżynieryjnych: Stworzenie szczegółowego projektu ze wszystkimi niezbędnymi systemami inżynieryjnymi.
  • Przedstawienie oferty handlowej klientowi: Przedstawienie rozsądnych kalkulacji i opcji realizacji projektu.
  • Wyjaśnienie i zatwierdzenie budżetu: Omówienie i potwierdzenie finansowych aspektów projektu.
  • Szczegółowy projekt: Dogłębna praca nad aspektami technicznymi, interakcja z partnerami w zakresie łączności i komunikacji.
  • Dostawa i instalacja sprzętu: Sprawna integracja wybranego sprzętu z obiektem.
  • Uruchomienie systemów: Kompleksowy test całego systemu i jego poszczególnych elementów.
  • Przygotowanie dokumentacji: Oficjalne zatwierdzenie jakości wykonanej pracy.
  • Umowa serwisowa: Zapewnienie niezawodności i trwałości systemu poprzez regularną konserwację.
Cały okres projektu
Wyniki pracy

W trakcie realizacji projektu w sklepie Silpo wdrożono szereg kluczowych rozwiązań inżynieryjnych, aby zapewnić komfort i wydajność całej przestrzeni handlowej.

 

Przede wszystkim zainstalowano wielostrefowy system klimatyzacji Haier MRV-5. Gwarantuje on komfortowy klimat nie tylko w obszarze sprzedaży, ale także w pomieszczeniach administracyjnych i pomocniczych. Cechą tego systemu jest jego wysoka wydajność w szerokim zakresie temperatur, co czyni go najlepszym wyborem dla warunków ukraińskich. Dodatkowo systemy wentylacyjne rozwiązują kwestię świeżego powietrza w pomieszczeniach, wykonane zgodnie z wysokimi standardami jakości VTS.

 

Znaczna część pracy została włożona w cały proces realizacji, który rozpoczął się od szczegółowego omówienia zlecenia z klientem, a zakończył podpisaniem aktów ukończenia i umowy na dalszą obsługę. Każdemu etapowi towarzyszyła kontrola jakości i interakcja z przedstawicielami Silpo w celu osiągnięcia najlepszego rezultatu.

 

W rezultacie, dzięki profesjonalnemu podejściu, dogłębnej analizie potrzeb klienta i wysokiej jakości zastosowanych urządzeń, Silpo otrzymało nowoczesne, wydajne i niezawodne systemy klimatyzacji i wentylacji. Zapewnia to nie tylko komfort klientom i pracownikom sklepu, ale także przyczynia się do stworzenia korzystnego środowiska dla długoterminowego i wysokiej jakości funkcjonowania całego centrum handlowego.

Zalety proponowanych rozwiązań:

Efektywność energetyczna:

Seasonal Efficiency Ratio (SEER) i SEER zapewniają optymalne zużycie energii, pomagając zaoszczędzić na rachunkach za media.

Funkcjonalność:

Klimatyzatory wewnętrzne są wyposażone w panele sterowania z ekranem dotykowym, co ułatwia ich obsługę i monitorowanie.

Łatwa konserwacja:

Łatwe do demontażu kratki wlotu powietrza w jednostkach wewnętrznych ułatwiają czyszczenie filtrów.

Jakość sprzętu:

Wszystkie centrale wentylacyjne i wentylatory są produkowane przez znaną firmę VTS (Polska), co gwarantuje ich trwałość i niezawodność.

Bezpieczeństwo:

W celu ochrony przed pożarem zainstalowano elektrycznie sterowane zawory przeciwpożarowe, a także kurtyny powietrzno-termiczne zapobiegające przedostawaniu się zimnego powietrza z zewnątrz.

Oszczędność miejsca:

Dzięki kompaktowym rozmiarom sprzęt nie zajmuje dużo miejsca, pozwalając na maksymalne wykorzystanie powierzchni użytkowej.
Referencje
Rozwiązania dla biznesu
Otrzymaj bezpłatne rozwiązanie techniczne oraz wycenę dla Twojego projektu.
Zapisać się
Wybierz datę i czas,
a nasz menadżer oddzwonię do Ciebie
Bezpośredni kontakt
Wybierz bezpośredni kontakt -
a My zadzwonimy do Ciebie w ciągu 30 sekund!