URZĄDZENIA I TECHNOLOGIE
DO SUSZENIA MIĘSA I KIEŁBAS

Naturalne suszenie

Najłatwiejszym i najtańszym sposobem produkcji przekąsek mięsnych jest suszenie ich na zewnątrz, wystawionych na działanie słońca i wiatru. Proces ten jest jednak dość długi i zależny od pogody. Ponadto osiągnięcie stałych rezultatów jest prawie niemożliw

Szafka na podczerwień

Ponadto specjalna suszarka wykorzystująca promienie podczerwone może być używana do wydajnego przygotowywania przekąsek i produktów przekąskowych.

Suszenie mięsa w piecach na podczerwień pozwala uzyskać produkt zawierający do 80-90% witamin i składników aktywnych zawartych w mięsie. Proces suszenia trwa od dwóch do 8 godzin, w zależności od grubości kawałka mięsa. Proces ten stosuje się do przygotow

Jest to najbardziej wydajny sposób suszenia mięsa. Dzięki sterylności procesu, gotowe produkty mięsne mogą być przechowywane do 8 tygodni, w lodówce do 12 tygodni, a w opakowaniach próżniowych do 9 miesięcy. Proces suszenia podczerwienią produktów mięsnyc

Suszarki na podczerwień są korzystne do produkcji małych przekąsek mięsnych, frytek i kiełbas (podobnie jak Dmitruk Kabanosy).

    W naszym katalogu dostępna jest szeroka gama urządzeń do osuszania na podczerwień dla sektora domowego i przemysłowego:
  • Domowe suszarki na podczerwień: do suszenia owoców, warzyw, grzybów, pastylek, ziół i innych produktów;
  • przemysłowe suszarki i linie na podczerwień: do suszenia produktów spożywczych i niespożywczych na skalę przemysłową.

Komora konwekcyjna

Można również użyć komory konwekcyjnej, która może zwiększyć temperaturę do 60 stopni, biorąc pod uwagę zawartość tłuszczu w mięsie i jego grubość. W tym przypadku następuje stopniowy wzrost temperatury, któremu towarzyszy usuwanie wilgoci z produktów, po

Aby wybrać suszarnię konwekcyjną, komorę lub linię o odpowiedniej wydajności dla konkretnej technologii, prosimy o kontakt z naszymi specjalistami w celu uzyskania porady. Wdrażamy urządzenia o najniższym zużyciu energii i pomagamy realizować wszelkie inn

Liofilizator do mięsa

Do konserwacji mrożonego mięsa z powodzeniem stosuje się liofilizator do odwodnienia produktu za pomocą destylacji - sublimacji lodu. Intensywność suszenia zapewnia próżnia, a także wystawienie produktu na działanie ciepła podczas procesu suszenia, w iloś

Zasada działania suszenia klimatycznego
Schemat komory suszenia
  • Komora suszenia.
  • Jednostka osuszająca Mycond MST z kontrolą temperatury i wilgotności.
  • System kanałów powietrznych.
  • Zdalna jednostka kondensatora.
  • Półka z produktami.
  • Wentylatory o zmiennej prędkości zapewniające cyrkulację powietrza.
Przemysłowa jednostka osuszająca
Mycond serii MST ze zdalnym skraplaczem
z kontrolą temperatury i wilgotności
  • Precyzyjna automatyczna kontrola wilgotności i temperatury w komorze suszenia.
  • Ogrzewanie powietrza (wodny wymiennik ciepła lub opcjonalna nagrzewnica elektryczna) do ustawionej temperatury.
  • Niezawodna sprężarka spiralna, zdalny skraplacz.
  • Wbudowany filtr powietrza z kontrolą zapchania.
  • Sterownik z możliwością wysyłki za pośrednictwem protokołu RS485.
  • Chrono-hipertermostat.
Zasada działania opiera się na usuwaniu wilgoci z produktów mięsnych i przenoszeniu jej do bardziej suchego środowiska powietrza w komorze suszenia. Suche, ogrzane powietrze (jeśli to konieczne) jest kierowane przez wentylatory i nadmuchiwane na półki w komorze. Powietrze jest nasycone parami wilgoci i trafia do osuszacza, gdzie jest schładzane przez wymiennik ciepła parownika do temperatury punktu rosy. Wilgoć zawarta w powietrzu skrapla się, gromadzi na tacy i jest odprowadzana do systemu drenażowego. Osuszone powietrze jest następnie podgrzewane w obwodzie skraplacza i doprowadzane kanałami powietrznymi z powrotem do komory osuszania. W celu precyzyjnej kontroli temperatury powietrza w komorze suszenia, jednostka susząca jest wyposażona w zdalny skraplacz i zintegrowaną grzałkę (wodną lub opcjonalnie elektryczną). Wszystkie parametry (czas pracy, temperatura i wilgotność) są elastycznie kontrolowane przez sterownik mikroprocesorowy, a automatyzację sterowania uzupełniają różne czujniki. Możliwe jest zdalne sterowanie procesem suszenia mięsa poprzez port RS485. Dzięki energooszczędnej technologii sprężarek i wentylatorów EU, proces suszenia odbywa się przy najniższym zużyciu energii, w najkrótszym możliwym czasie i przy zachowaniu najwyższej jakości produktu.
Komora klimatyczna do dojrzewania
surowych wędzonych i surowych
suszonych kiełbas i mięsa
"Suszenie kiełbas" to w zasadzie umowna nazwa procesu dojrzewania produktu mięsnego, któremu towarzyszy suszenie. W tym przypadku komora klimatyczna jest najlepszym rozwiązaniem, ponieważ zapewnia kontrolę temperatury nad procesami i możliwość dostosowania harmonogramu pracy urządzenia. Aby zachować wilgoć resztkową, suszenie surowych kiełbas wędzonych i surowych kiełbas suszonych odbywa się w trybie łagodnym, w dość niskiej temperaturze. Najważniejsze jest utrzymanie kontroli nad wilgotnością w komorze. Za optymalną równowagę między wilgotnością kiełbas i powietrza uważa się wartość między 2 a 4 procent.
Komora konwekcyjna dla dwóch wózków
Product
Kawior (mielone paluszki rybne z przyprawami)
Jednorazowy załadunek, kg surowców
37-40
Produkt końcowy, kg
13
Czas gotowości produktu, h
3
Zużycie energii elekrycznej, kWh
30
Maksymalna liczba pobrań dziennie
7
Wynik: w ciągu dnia komora przepuszcza 280 kg surowców i wytwarza 91 kg gotowego produktu. Dzienne zużycie energii elektrycznej wynosi 3 * 7 * 30 = 630 kW. W ciągu roku 250 (dni roboczych w roku) * 630 = 157 500 kW * przy taryfie 0,22 zł = 36 000 zł za przygotowanie 22 750 kg przekąsek.
Klimatyzator Mycond FDSK 240
Product
Kawior (mielone paluszki rybne z przyprawami)
Jednorazowy załadunek, kg surowców
37-40
Produkt końcowy, kg
13
Czas gotowości produktu, h
3
Zużycie energii elekrycznej, kWh
30
Maksymalna liczba pobrań dziennie
7
Wynik: w ciągu doby komora przepuszcza 320 kg surowców i wytwarza 112 kg gotowego produktu. Dzienne zużycie energii elektrycznej wynosi 24 * 5 = 120 kW. W ciągu roku 250 (dni roboczych w roku) * 120 = 30 000 kW * przy taryfie 0,22 zł = 6860 zł za przygotowanie 40 880 kg przekąsek.
W sumie oszczędności wynikające z zastosowania metody suszenia w kontrolowanym klimacie wyniosły 29 162 zł. Nie powinniśmy zapominać, że suszenie klimatyczne produkuje około 40 ton przekąsek rybnych rocznie, a suszenie termiczne 22,7 tony.W rezultacie koszty energii elektrycznej do produkcji 1 tony produktów są następujące: Dla suszenia temperaturowego - 1585 złZa suszenie klimatyczne - 170 zł Koszt przygotowania 1 tony produktu za pomocą suszenia klimatycznego jest około 10 razy niższy niż w przypadku suszenia temperaturowego. W ciągu roku można zaoszczędzić około 39 100 zł na samej energii elektrycznej (nie licząc dodatkowych kosztów w zimie i utrzymania komory podczas suszenia temperaturowego, załadunku i rozładunku produktów 7 razy dziennie).
Etapy wdrażania systemu odwadniającego

 

  • Żądanie. Na początek należy utworzyć zadanie techniczne w oparciu o dane technologiczne.
  • Rozwiązanie techniczne. Na podstawie danych z zapytania formułujemy rozwiązanie techniczne i budżetowanie (przybliżony koszt). Jeśli klient jest zadowolony z tego rozwiązania, rozpoczynamy projektowanie.
  • Projekt i oferta handlowa. Projektujemy system, przygotowujemy specyfikację i formułujemy ofertę handlową z dokładnymi kwotami.
  • Umowa. Podpisujemy umowę na dostawę, instalację i uruchomienie.
  • Podczas gdy sprzęt jest produkowany i dostarczany, instalujemy materiały, które mogą być już zainstalowane (kanały powietrzne itp.).
  • Instalacja sprzętu. Po dostarczeniu sprzętu instalujemy go.
  • Uruchomienie. Podłączenie do automatyki, ustawienie parametrów na wartości projektowe (uruchomienie).
  • Szkolenie. Zapewniamy instruktaż w zakresie obsługi sprzętu i przekazujemy całą dokumentację techniczną osobie odpowiedzialnej po stronie klienta.
  • Działania. Podpisujemy certyfikaty ukończenia.
  • Serwis. W razie potrzeby przeprowadzamy zaplanowaną konserwację sprzętu.
Referencje
Rozwiązania dla biznesu
Otrzymaj bezpłatne rozwiązanie techniczne oraz wycenę dla Twojego projektu.
Zapisać się
Wybierz datę i czas,
a nasz menadżer oddzwonię do Ciebie
Bezpośredni kontakt
Wybierz bezpośredni kontakt -
a My zadzwonimy do Ciebie w ciągu 30 sekund!