Dlaczego szybkość suszenia wsadowego jest ważna?
W tym przypadku powiedzenie "czas to pieniądz" ma zastosowanie w 100%. Istnieją dwa sposoby na zwiększenie wydajności:- Zwiększenie zdolności produkcyjnych (budowa dodatkowych kamer lub wynajem powierzchni, zwiększenie liczby pracowników).
- Przyspiesza proces suszenia, dzięki czemu można wyprodukować więcej partii produktów w tym samym czasie.
- Korzystając z metody suszenia klimatycznego, uzyskuje się znaczne przyspieszenie procesu, co pozwala na wyprodukowanie większej ilości gotowych produktów w tym samym okresie.
Dowiedz się więcej o klimatyzowanej metodzie suszenia przekąsek rybnych
Suszenie klimatyczne przekąsek rybnych opiera się na stałym osuszaniu powietrza w komorze, co prowadzi do dość intensywnej utraty wilgotności produktu. W tej metodzie możliwe jest kontrolowanie temperatury, aby zapobiec przegrzaniu produktu i uniknąć negatywnego wpływu na smak.
Ponadto system ten umożliwia ustawienie określonego harmonogramu działania, który zapobiegnie tworzeniu się skórki na produkcie, co z kolei zapobiegnie zatrzymywaniu wilgoci wewnątrz przekąsek.
Sam system klimatyzacji jest zasadniczo identyczny z pompą ciepła. Zużywa energię elektryczną głównie do pracy sprężarki, która chłodzi powietrze i usuwa wilgoć do kondensatu, a następnie zwraca ciepło do osuszonego powietrza i nie jest tracone, jak w przypadku osuszania temperaturowego, gdy wilgotne ciepłe powietrze musi być zastąpione suchym powietrzem zewnętrznym (szczególnie w zimie, gdy wymagane są poważne koszty energii do ogrzania powietrza nawiewanego). W rezultacie urządzenie wymaga około 3-4 razy mniej energii elektrycznej do działania niż suszenie temperaturowe. A zimą oszczędności są jeszcze większe.
Martwe strefy są eliminowane dzięki równomiernemu przepływowi powietrza przez komorę.